Translate

dimecres, 25 de febrer del 2015

LECTURA 1BAT: OLIGOPOLIS.

Multa milionària a Repsol, Cepsa i tres petrolieres més per pactar preus


La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat amb 32 milions d'euros cinc petrolieres per pactar preus. Les multades són Repsol, Cepsa, BP, Disa, Galp i Meroil, segons ha avançat aquest dimecres Europa Press.La sanció respon a pràctiques prohibides en la coordinació de preus dels carburants, així com a pactes de no agressió i intercanvi d'informació entre les empreses mantinguts per afavorir els seus interessos en detriment dels consumidors.
Repsol i Cepsa hauran d'assumir el gruix de la sanció; la primera pagarà 20 milions d'euros, i la segona 10 més. Aquesta sanció s'emet en paral·lel a l'expedient que tramita el regulador sobre els incompliments per part de les petrolieres d'una resolució sancionadora de 2009 sobre la fixació indirecta de preus a empresaris independents.  
Tot plegat arriba en un moment en què els preus del combustible han aixecat polèmica per la seva escassa relació amb la forta caiguda del petroli en els darrers mesos. De fet, la CNMC ja ha denunciat que les petrolieres han augmentat el seu marge en els darrers temps. A més, aquest mateix mes Repsol i Cepsa han demanat la recusació de diversos integrants de la CNMC per considerar que l'organisme no és imparcial.