Translate

diumenge, 10 de juny del 2012

RESCAT A ESPANYA. QUINES CONSEQÜÈNCIES POT TENIR PELS CIUTADANS?

Ja és oficial: Espanya és el quart país de la zona euro que sol.licita un rescat per a salvar els seus comptes. Per molt que el Govern intenti disfressar la realitat, per molt que sigui només un rescat financer , la realitat és que Espanya perd avui gran part de la seva sobirania. Encara que no hi ha condicions explícites per a la política econòmica i fiscal del país, n'hi ha d´ implícites. La UE i l'FMI no ens regalaran 100.000 milions d'euros.

Encara que el rescat no estigui formalment condicionat, implícitament sí ho està: els diners per salvar la nostra banca no sortiran gratuïts a la societat. Des d'Alemanya recepten des de fa anys a Espanya quatre mesures per a quadrar els comptes públics. Quatre grans retallades dels que Rajoy ens farà prendre dues tasses: pensions, funcionaris, IVA i prestacions per desocupació.

-Pujada de l'IVA. No es tracta només de pujar dos punts el tipus màxim, del 18% al 20% o al 21%. També passa per canviar determinats productes i serveis de l'IVA reduït a l'IVA normal. Per exemple, els hotels i restaurants. En gran part d'Europa paguen l'IVA normal. Aquí, per ara, és IVA reduït.

-Retall a funcionaris. Amb gairebé seguretat, es congelaran les noves places i també es retallaran els salaris, probablement a través de reduccions en les pagues extres i en els complements. La línia vermella està en els acomiadaments: en reduir el nombre total de treballadors públics, no només eliminant interins. No seria novetat en un país intervingut: ja ha passat a Irlanda, a Grècia ia Portugal.

-Pensions. És un dels retallades que el Govern està intentant evitar, conscient de la seva tremenda impopularitat.

-Prestacions per atur. En dos formats: endurint les condicions per accedir a l'assegurança d'atur i també reduint la seva quantia i la durada.

El Govern espanyol pretén passar a la història com el primer a Europa que va afrontar una intervenció sense perdre el poder i sense donar tan sols la cara...